İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Ege ihracatçı Birlikleri ortaklığıyla İzmir tarımında önemli iki projenin bugün gerçekleşen törenle tanıtımı yapıldı.
Ülkemizin önemli ihracat ürünlerinden olan mandarinin zararlılarından olan Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması ve 100 mandarin üreticisinin iyi tarım uygulamaları belgelendirmesinin gerçekleştirileceği Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları Projeleri Menderes İlçesinde gerçekleşen etkinlikle tanıtıldı.
Etkinliğe İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Menderes Kaymakamı Cevat Çelik, Ak Parti Menderes İlçe Başkanı Süleyman Artçı ile Menderes, Selçuk ve Seferihisarlı üreticiler katıldı.
Etkinliğin açılışında konuşan Mustafa Özen; Mandarinin ülkemiz için önemli bir ihracat ürünü olduğunu belirterek İzmir’de 47 bin da alanda 65 bin ton satsuma mandarini üretimi gerçekleştirildiğini söyledi. Özen “ülke ekonomisi için bu denli önemli bir tarım ürününde yaşanan kayıplarla mücadele etmek zorundayız. Akdeniz Meyve Sineği turunçgilin en önemli zararlılarından biri. Dış karantinaya tabi Akdeniz Meyve Sineğinin ihracatta toleransı sıfır, bu nedenle de mücadelesi ülke ekonomisi açısından büyük önem arz ediyor. Proje kapsamında biyoteknik mücadele yöntemiyle Akdeniz Meyve Sineği ile etkin bir mücadele sağlanarak önümüzdeki üretim sezonundaki zararlı popülasyonunda azalmalar yaşanacak. Üreticilerimiz Akdeniz Meyve Sineği zararlısıyla mücadele noktasında daha az kimyasal girdi kullanılacak, gerek ihracatta gerekse iç piyasada daha kaliteli ve güvenilir bir gıda arzı sağlanarak ülke ekonomisine büyük katkılar sağlanacak. Tüm bunların yanında meyve üreticilerimiz de verim ve kalitede artış sağlayacak” dedi.
Tarımın dünyanın geleceği olduğunu vurgulayan Özen “Biz burada yapmış olduğumuz bu çalışmalarla, bu projelerle kendi geleceğimizi garanti altına alıyoruz. Sizler üreticiler olarak sadece üretimi değil kendi geleceğimizi garanti altına almamıza destek veriyorsunuz. Ben hem üretimleriniz için, hem bu destekleriniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Seferihisar'dan, Menderes'ten, Selçuk'tan gelen çok kıymetli üreticilerimiz her yerde şunu söylüyorum sizleri sadece bu çatının altındaki bizler değil her akşam sofralarında sizlerin emeğinizle üretilen ürünleri tüketen herkes alkışlamalılar. Sizlerin üretim yapabilmeniz için, bu zor dönemlerde madden mi madden, manen mi manen… Ne yapabiliyorsak, gelip elimize kazmayı küreği alarak sizlere destek vermeye devam edeceğiz. Yeter ki siz üretmeye devam edin. Allah hepinizden razı olsun” dedi.
İzmir’in Mandarin üretiminde 65 bin tonla ülke 2.si olduğunu belirten Özen “27 bin ton Menderes’te, 15 bin ton Seferihisar’da, 15 bin tonda Selçuk ilçemizde mandarin üretimi gerçekleştiriyoruz. Tabii ki üretmek çok önemli ama bitki sağlığı da üretmek kadar önemlidir. Üretimde kayıplara neden olan bu zararlılarla mücadeleyi kolaylaştıran projeler yapıyoruz. Akdeniz meyve sineği zarar verdiği zaman ürünün neredeyse %80'ini yok ediyor. Daha önceleri bir yıl içerisinde 7-8 kere döl veren bu zararlı değişen bu iklim koşullarında havaların ısınması ve nemin artması ile beraber neredeyse bir yılda 12 -13 kere döl verir hale gelmiştir. Gerek Bakanlığımızın vermiş olduğu destek ve uygulanan projelerde gerekse gerçekten 24 saat esasına dayanır bir şekilde sahada olan 1739 personelimizle, 30 ilçemizin tamamında tüm zararlılarla mücadele ediyor, üreticimizin de yanında oluyoruz. Bu projemizi de burada başarılı bir şekilde hayata geçirmek istiyoruz. Eğer siz kabul ederseniz bizim projelerimiz başarıya ulaşıyor. Biz gerçekten dünyanın en güzel projesini de yapsak, dünyanın en güzel desteklemesini de versek üreticimiz kabul etmezse başarılı olmaz” dedi.
Proje kapsamında 2500 adet tuzak dağıtımı yapılacağını sözlerine ekleyen Özen “Üretim çok önemli ama alternatif üretim teknikleri dediğimiz organik tarımla üretim, iyi tarımla üretim, zararlılarla mücadele dediğimiz biyolojik mücadele, biyoteknik mücadele de ürünümüzün daha kaliteli olması anlamında çok çok kıymetlidir. Topraklarımızın sağlığını, sularımızı varlığını ve sağlığını korumamız gerekiyor. Sağlıklı ürünler yetiştirmemiz gerekiyor. Bu noktada tarım teşkilatı olarak ve İzmir'deki tarımın tüm paydaşları olarak siz üreticilerimizin her türlü yanında olduğumuzu ifade etmek istiyorum” dedi.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak ise şunları söyledi. “Ülkemiz 2021 yılında 1 milyon 585 bin ton mandarin üretmiş, bu üretimin 930 bin tonunu ihraç etmiştir. Toplam mandarin ihracatımızla ülkemize 453 milyon dolarlık ihracat geliri kazandırdık. Toplam Türkiye narenciye ihracatı 934 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.Bu kadar yüksek değerde ihracatımızın olması bizleri tabi ki mutlu ediyor. Ancak bu rakamların artması için dünya pazarında rekabet üstünlüğü sağlamamız gerekiyor. Bu üstünlüğün sağlanması için kalite yönünden ithalatçı firmaların taleplerine uygun ürünler yetiştirmeliyiz ayriyeten kalıntısız ve ruhsatlı ilaçlar kullanmalıyız. Üreticilerimizin her alanda desteklenmesinin ihraç ürünlerimize sağlanacak katma değer açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bizler ihracatçılar olarak üreticilerimizin daha kaliteli, daha verimli olarak ürün üretmesi için bizlere düşen destekler varsa her zaman üreticilerimizin yanında olmak isteriz. Bugün de burada Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği desteği ile İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülecek Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Projesi için 2500 adet tuzak temin edilmiştir. Projemizle Gümüldür’de öncelikle iyi tarım üretimi yapan üreticilere bu tuzaklar dağıtılacaktır. Bundan sonraki desteklerimiz de iyi tarım üretimi yapan üreticilerimize olacaktır. Ayrıca İyi Tarım Uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte yürüttüğümüz ve Selçuk, Menderes, Seferihisar ilçelerinde bulunan mandalina üreticilerine yönelik 'Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları' Projesi’nin başlayacağı müjdesini sizlerle paylaşmak istedik. Her iki projemizin de Ülkemize, milletimize ve Bölgemize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından katılımcılar mandarin üreticisi Aygün Cevizci’ye ait bahçede tuzak asımını gerçekleştirdi.