Zeytin meyvesi sofralık ya da yağlık olarak değerlendirilir. Sofralık olarak değerlendirilecekse yeşil sofralık ya da siyah sofralık olarak değerlendirilir. Sofralık yeşil zeytin hazırlanmak istenirse meyveler, zeytin yeşili renginden sarımsı-yeşil renge döndüğü zaman Eylül, Ekim aylarında toplanır. Eğer sofralık siyah olarak değerlenecekse, zeytinin çeşidine has olgunluk rengini alması beklenir. Sofralık değerlendirmede ideali merdivenle zeytinlerin elle hasat edilmesidir. Yağlık hasat genellikle Kasım-Aralık aylarında yapılır. Yağlık zeytinler ağaçta yeşil meyve kalmadığında meyvede yağ oranı maksimuma çıktığı pembe olumda hasat edilir.
Hasatta dikkat edilecek en önemli husus sırık ile hasat edilmemesidir. Sırıkla gelecek yılın meyve verecek taze sürgünleri de kırılacağı için ve periyodisitenin de arttırılacağı için (Bir yıl ürün verip diğer yıl ürün vermeme) asla tavsiye edilmeyen bir yöntemdir. Onun yerine mekanizasyon aletlerinden (Dal sarsıcılar, çırpıcılar ve sıyırıcılar) yardım alınmalıdır. Bu aletler küçük alanlarda oldukça fazla iş başarısı gösteren, zaman ve işçilikten tasarruf ettiren ekipmanlardır. Yaşlı ve büyük ağaçlarda traktöre takılabilen dal sarsıcıları kullanılmalıdır.
Şekil 1: Sırıkla hasat yapılmamalı, mekanizasyon aletleri (çırpıcılar ve sıyırıcılar) kullanılmalıdır.
Zeytinde Periyodisiteyi Azaltan Yöntemler: Periyodisite, zeytin ağacında genetik olarak var olan bir durumdur. Zeytin ağacının bir yıl ürün verip bir yıl ürün vermemesi durumudur. Zeytin yetiştiriciliğinde bakım tedbirlerini ne kadar önemseyip de harfiyen yerine getirirsek var yılı ile yok yılı arasındaki makası azaltmış oluruz. Bu bakım tedbirleri: Budama, sulama, gübreleme, hastalık-zararlılarla mücadeledir.
Zeytin Nakliyesi: Hasat edilen zeytinler bahçeden yağhaneye veya salamurahaneye götürülürken plastikten ya da jütten yapılmış çuvalların içinde üst üste yığınlar halinde bekletilerek parti parti nakledilmektedir. Bu elverişsiz ortam mikrobiyal aktiviteyi tetikler, meyvenin bozulmasına neden olur, elde edilecek yağın asitliğini yükselttiği için yağı acılaştırır kalitesini ve fiyatını düşürür. İzlenecek en doğru yol zeytinlerin ağzı açık bir şekilde örgü sepetler yada kasalarla, tahta veya plastikten yapılmış sandıklarla zaman kaybetmeden nakledilmesidir.
Şekil 2: Zeytin nakliyesine uygun araçlar
Zeytinyağı ve Uygun Saklama Koşulları: Zeytinyağında yaklaşık %80 oranında bulunan oleik asit insan sütündeki en önemli yağ asididir ve doğumdan hemen sonra bebeğin sinir dokularının gelişimini sağlanmaktadır. İçerdiği Linolenik asit sinir hücrelerinin gelişiminde rol oynar. İçerdiği tokoferol kalbin dostudur. Ayrıca bol Vitamin E içermesi antioksidan etki yaratır. Zeytinyağı hücrelerin yaşlanmasını önler ve yaşlanmanın beyin fonksiyonları üzerindeki yıpratıcı etkisini azaltır. Mide asitliğini azaltarak gastrit ve gastroduodenal ülserlere karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Zeytinyağının faydalarından en maksimum seviyede yararlanmanın şartı yağı doğru koşullarda depolamaktır. Zeytinyağının plastik şişelerde veya şeffaf cam şişelerde sıcak koşullarda güneşin altında saklanması yağa toksik maddelerin geçişini sağlayarak yağdan fayda sağlanmasını engeller. Tercihen renkli cam şişede, ışık almayan karanlık dolaplarda, oda ısısı 15 C0 geçmeyecek şekilde saklanması önerilir.
Şekil 3: Zeytinyağı tercihen renkli cam şişelerde, gölgede iyi şartlarda saklanmalıdır.