Projenin gerçekleşeceği Küçük Menderes Havzası İlçelerinden Ödemiş, Beydağ ve Kiraz'da 2020 yılı Kozabirlik verilerine göre 131 kutudan 1849,5 kg yaş koza üretimi gerçekleştirilmiştir. Üretilen bu yaş kozanın ipliğe dönüşerek yöresel ürünlerin dokunmasında kullanılması üretilen yaş kozanın değerlendirilmesi bölge ekonomisi açısından önem arz etmektedir.
2019 Yılı Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi İl Özel Projesi olan ve Ödemiş İlçesi Zeytinlik Mahallesinde gerçekleştirilen “Ödemiş İlçesinde Kadın Çiftçilerle İpek Böceği Yetiştiriciliğinin Yeniden Canlandırılması Projesi" kapsamında, tadilatı yapılarak ipek böceği yetiştirmeye uygun hale getirilen ipek böceği evinde 2020 yılında 7 kutu tohumdan toplam 330 kg yaş koza hasadı gerçekleştirmişlerdir. 2019 yılında hayata geçirilen bu projenin devamı niteliğinde düşünülen ipek dokumacılığı projesi hem Küçük Menderes Havzasının ekonomisine bir katkı sağlayacak, hem de üretilen ürünlerin satışı ile bölgede yaşayan kadınlarımıza gelir kapısı olacaktır.
Osmanlı arşivlerinde yapılan incelemelerde ipek dokuma sektöründe 17. yüzyılda ipekli sanayiinde üretim yapan tezgâhlardan üçte birinden fazlası kadınlara ait olduğu görülmektedir. Kadınlar bilhassa tekstil alanında ürettikleri ürünlerini çarşı ve pazarlarda satarak ticaret faaliyetinde bulunmuşlardır. Bölgede de tarihi öneme sahip olan ipekten yapılan, yağlık (ipek mendil), peştamal, puşi, pembezar, bürdü, bürümcük, idare bezi, havlu, çarşaf, yolluk ve el işçilikli dokumalar yörede yıllarca çeyizlerin vazgeçilmezi olmakla birlikte, dışarıdan bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerinde ilgisini çekmektedir. Bölgedeki kırsal turizmin geliştirilmesi açısından da bölgeye has ipek dokuma ürünlerinin üretimi ve tanıtılması önemlidir.
Proje ile Ödemiş, Beydağ ve Kiraz ilçelerinde üretilen yaş kozanın önce ipliğe sonra ipek kumaşa dönüştürerek kadınlarımızın elinde ürüne dönüşmesini sağlayarak hem kadınlarımızın aile ekonomisine katkı sağlamak hem de bölgede kırsal turizmin gelişmesini sağlamak genel amaçtır.
İpek böceği yetiştiriciliği için gerekli olan tohumlar Kozabirlikten temin edilmektedir. Kozabirlikten alınan tohumlardan üretilen yaş koza tekrar birliğe verilmektedir.2020 yılı yaş koza alım fiyatı kilogram başına 70 TL olarak ödenmiştir. Projede üretilen yaş koza miktarından maksimum yüzde onunu (%10) üreticide bırakıp, ipek iplik çekilerek dokuma ve koza ürünlerinden süs eşyaları yapılması planlanmaktadır. Üretilen ipek dokuma ürünlerinin satışından kadınlarımızın gelirlerinin arttırılması hedeflenmektedir.