Türkiye'nin enginar üretiminde ilk sırada bulunan İzmir'in Urla, Çeşme, Seferihisar ve Karaburun gibi turistik ilçelerinde coğrafi işaret tescilli Urla sakız enginarı hasadı yoğunluğu yaşanıyor.
Enginar üretiminde ilk sırasında bulunan İzmir'de yıllık yaklaşık 8 bin dekarda ortalama 11 bin ton enginar hasadı gerçekleştiriliyor. Kentteki enginar üretimi çoğunlukla Çeşme, Urla, Karaburun ve Seferihisar gibi turistik ilçelerde yapılıyor. Ata tohumu kullanan çiftçiler coğrafi işaretli sakız cinsini tercih ediyor.
İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, İzmir'in enginar üretimde Türkiye'nin en önemli merkezi olduğunu, özellikle Çeşme ve Urla ilçelerinde yoğun bir üretim yapıldığını söyledi. Enginarın karaciğer dostu olduğunu dile getiren Şahin, "Çeşme ve Urla özellikle yurt içi ve dışından gelen misafirlerimizin de ağırlandığı turizm bölgesi. Aynı zamanda gastronomi ön plana çıkmaya başladı. Dolayısıyla burada kendi üretimimiz, coğrafi işareti olan sakız enginarını konuklarımıza ikram ediyoruz." dedi.
Şahin, ülkedeki enginar üretiminin yüzde 27'lik payını Çeşme, Urla, Seferihisar ve Karaburun ilçelerinin gerçekleştirdiğini belirterek, enginarın ekonomiye ciddi katkısı olduğunu ifade etti.
Genellikle ata tohumuyla sakız enginarının yetiştiriciliğinin yapıldığını anlatan Şahin, şunları kaydetti: "Bu yıl tüm ülkemizde olduğu gibi bölgemiz de zirai dondan etkilendi. Bu sezon enginar üretimi biraz düşecek gibi gözüküyor ama yine de bizim elimizde ülkemize yetecek, tüketicilerimize yetecek kadar sakız enginarımız var. Bu soğuğu yemesi belki çanağın küçük kalmasına sebep oldu. Bu bölge üstü açık bir üretim merkezi, dolayısıyla her türlü dış koşullara açık bir üretim yapıyoruz."