Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü geliştirdi, Dikili İlçe Müdürlüğümüz demonstrasyonunu yaptı: "Alsancak"yonca çeşidi. Yerli tohumun geliştirilmesi amacıyla Dikili'de 16 dönüm alanda deneme çalışmaları yürütülen 'Alsancak Yonca' çeşidinin tanıtım ve hasat faaliyetlerini tarla günüyle gerçekleştirdik. Tarla gününe İl Müdürümüz Mustafa Özen, Dikili Kaymakamı Alper Faruk Güngör, İlçe Müdürümüz Göksel Arslan, tarımla ilgili Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri ve üreticilerimiz katıldı.
Tarla gününde İl Müdürümüz Mustafa Özen, yerli tohum üretiminin ve geliştirilmesinin önemine vurgu yaparak şunları söyledi: "İçerisinden geçtiğimiz bu zorlu süreç bizlere tarımın ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Toplum olarak bu süreçten inşallah ders alır ve ilimiz tarımına sahip çıkarız diye düşünüyoruz. Bu süreçte tarımın ne kadar stratejik bir sektör olduğunu anladık ama bunu da sürdürülebilir kılmak gerekiyor. Bugün bizim atalarımızdan emanet aldığımız bu tarımsal arazilerin ve tarımsal sektörün emanet edeceğimiz çocuklarımıza sağlıklı bir şekilde korumamız, sürdürülebilir kılmamız gerekiyor."
Özen; çok büyük bir tarımsal potansiyele sahip İzmir'in hem bitkisel üretim hem hayvansal üretim hem de sektörün diğer dallarında çok önemli bir üretim alanına ve üretim miktarına sahip olduğunu belirtti.
Özellikle hayvancılıkta yem tedariğinin üretim yapılarak karşılanmadığı sürece hayvancılığın istikrarlı olmasının imkanı ve ihtimali olmadığını söyleyen Özen; "Türkiye'nin geneline baktığımız zaman yem bitkileri üretim alanında hiçbir sorunumuz yok. İzmir ölçeğinde değerlendirdiğimiz zaman, bu topraklarda bir sezonda 3 ürün alınabiliyor. Bu kadar bereketli toprakların üzerinde medeniyet kurmuşuz. Topraklarımızın kıymetini bilelim, üretim planlamamızı güzel yapalım. İl ve İlçe Müdürlükleri ve Araştırma Enstitüleri olarak yapmış olduğumuz çalışmalar üreticilerimizin veya sektörün ihtiyacına göre yeni çeşitleri deneme noktasında deneme bahçeleri kuruyoruz. Yerli tohumu geliştirme ve çoğaltma amacıyla bugün burada 16 dönüm alanda ekilen alsancak yonca çeşidinin tanıtımını yapıyoruz. Bizim birim alanda daha fazla ürünü nasıl almamız gerektiğini İlçe Müdürlükleri veya Bakanlığımıza bağlı diğer Müdürlükler olarak belirlememiz gerekiyor. Ve üreticimize alternatif sunarken geleneksel hale getirmiş olduğu üretim modeline bir artı katma değer sağlayacak üretimi tavsiye etmemiz gerekiyor" dedi.
Üreticinin bugün burada beşinci hasadı gerçekleştirdiğini ve alsancak yonca çeşidinin genel özelliğinin yıl içerisinde sekiz defa hasat edilebileceğini belirten İl Müdürümüz; bu çeşidin veriminin dekarda 8 tona kadar ulaşabileceğini söyledi.