Fıstık Çamı Türkiye'de Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgelerinde geniş yayılış alanlarına sahiptir. Bu yayılış alanları içerisinde Ege Bölgesinde bulunana Aydın-Koçarlı ve İzmir Bergama – Kozak önemli bir yere sahiptir. Bergama'da 16.000 hektarda yapılan yetiştiricilik özel ve tüzel orman niteliğindedir.
Fıstık çamı yetiştiriciliğinin temelinde odunundan ziyade gıda sanayinde kullanılan çam fıstığı bulunmaktadır. Ancak son yıllarda Kozak bölgesinde fıstık çamlarında genel bir verimsizlik söz konusudur. Bu da geçimini sadece çam fıstığı ile sağlayan orman köylerinde önemli sıkıntılara neden olmaktadır. Bu sıkıntılar Tarım ve Orman Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü'ne ve İzmir İl Müdürlüğüne bildirildiği andan itibaren İl Müdürü Musa Bakan ve konu uzmanı teknik elemanlar tarafından yakından takip edilmeye başlanmıştır. Yıl içinde farklı dönemlerde Kozak bölgesine gidilerek üreticiler, muhtarlar ve Kalkınma Kooperatifleri ile görüşmeler yapılmış, fıstıklıklar kontrol edilmiştir. Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde görevli konu uzmanları ile kontroller yapılmış ve numuneler alınmıştır.
Zararlılarla mücadele konusunda çalışmalar devam ederken konuyu yerinde incelemek ve üreticilerle görüşmek için İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Musa Bakan, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mustafa Gücük ve teknik elemanlar, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü'nde görevli Dr. Seher Tanyolaç ve Fatma Işık Gülsoy'un da katılımlarıyla Bergama ilçesine gitti. Bergama İlçe Tarım ve Orman Müdürü Adem Aklar'ın da katılımıyla bir toplantı düzenleyen Musa Bakan, fıstık çamlarında verim kaybının nedenleri ve yapılacak çalışmalarla ilgili bilgiler aldı.
Yapılan toplantı sonrası verim kaybının tek bir nedenden kaynaklanmadığı; Tohum böceği (Leptoglossus occidentalis)'nin sürgün ve kozalaklara doğrudan zarar verdiği, alt dallarda bulunan erkek çiçeklerin aşırı budanması nedeniyle erkek ve dişi çiçek oranının bozulduğu, iklim değişikliği sebebiyle yağmurların, tozlaşmanın olduğu döneme kaydığı ve bu nedenle tozlaşmanın yeterli seviyede olamadığı, doğrudan ya da dolaylı olarak fungal etmenlerden kaynaklanan zararlar olduğu dile getirildi. Üreticilerle de görüşen İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Musa Bakan "Son yıllarda çam fıstığı üretiminde büyük bir düşüş yaşanmaktadır. Ülkemizin en önemli değerlerinden biri olan çam fıstığının korunup, verimliliğinin artırılması ve üreticisinin desteklenmesi, ülkemiz ve üreticilerimiz adına büyük önem taşımaktadır. Konu ile ilgili çalışmalarımız üniversitelerimiz, araştırma enstitülerimizle birlikte çözüm noktasında devam etmektedir. Üreticilerimizin her zaman yanındayız" dedi.