T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarımsal Üretim Planlaması Toplantısı Gerçekleştirildi.

Yayın Tarihi : 20.02.2024

Tarımsal Üretimin Planlanması kapsamında, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde, Tarım ve Orman Bakanlığı merkez birimleri ile İzmir ilindeki taşra birimleri bir araya geldi. Tarımsal Üretim Planlama toplantısına; Tarım ve Orman Bakanlığı merkez biriminden Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz’ın başkanlığında Ülkemizin üretim odaklı  kalkınma hedefleri çerçevesinde ortaya çıkan  Tarımsal Üretim Planlama İzmir'de hayata geçmeye başlıyor. Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Melikşah TAŞKIN, Entegre İdare ve Kontrol Sistemi Daire Başkanı Ahmet Turan GÜRKAN, Tarım Havzaları Daire Başkanı Engin TOPRAK, Stratejik Yönetim ve Kurumsal Performans Daire Başkanı İbrahim TEMİZKAN’ın toplantıda yaptığı açıklamalar  ile Tarımsal Üretim Planlamanın detayları anlatıldı. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ev sahipliğinde gerçekleştirilen istişare toplantısına; İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa ŞAHİN, İl Müd Yardımcıları, Şube Müdürleri, 30 İlçe Müdürü ve Türkiye’de Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı en fazla kuruluşunun yer aldığı İzmir’de tüm Bakanlık Kuruluş Müdürleri  katılım sağladı. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa ŞAHİN yaptığı açılış konuşmasında; hem ülke genelinde hem de İzmir nezninde tarımsal üretim planlama ile arz talep dengesinin sağlanarak, üreticinin korunup güçleneceğinden bahsederek, tüketicinin de uygun fiyatlı, güvenilir gıdaya ulaşmasında sürekliliğin sağlanabileceğini ifade etti. Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Melikşah TAŞKIN; ürünlerin arz ve talep miktarı dikkate alınarak hangi ürün veya ürün gruplarının üretileceğinin belirlenmesi, stratejik ürünlerde arz güvenliğinin korunması, ülke ihtiyacına göre asgari ve azami üretim miktarlarının tespit edilerek, arz fazlası veya eksikliğinin oluşmasının önüne geçilmesi sağlanacağından bahsetti. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri YILMAZ ise tarımsal üretimin planlanması, gıda güvencesi ve güvenliğinin sağlanması, verimliliğin artırılması, çevrenin korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanmasının Ülke genelinde tüm paydaşlarımızla istişare içinde üretim odaklı kalkınma hamlemizle devam ederek, yapısal istikrar ve güven ikliminde Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planıyla ortaya koyduğumuz politikaları etkin bir koordinasyon ve takım ruhu çalışmasıyla uygulayarak ülke genelinde hayata geçirmeye çalışacağız.
Tarımın, toplumların nezdinde ne kadar önemli olduğu Pandemi sürecinde de bir daha anlaşılmıştır. Dünya toplumlarını gelecekte etkileyecek en büyük korku beslenme ve gıda arz korkusu olacaktır. Bu durum gıda arz güvenliğini temin etmek için doğal kaynakların optimum kullanımını sağlayacak etkin bir planlama sürecini zorunlu hale getirmiştir.
Bu kapsamda bakanlık politikalarımıza bağlı olarak Bitkisel, hayvansal ve su ürünleri üretiminde kayıtlılık, kalite, verimlilik, yatırım ve sürdürülebilirlik olmak üzere beş eksen üzerinde şekillendirilmektedir . Bu amaçla, 5488 ve 5403 sayılı kanunlarda değişiklik yaparak üretim planlaması, sözleşmeli üretim, kayıtlılık ve sürdürülebilirlikle üretime kazandırılması ile yeni politikalar oluşturulmaktadır. 
Bölgesel istikrarlı bir büyüme ile tarımsal üretim planlama modeli uygulanarak stratejik ürünlerin, en uygun yerde üretilmesi ve yetiştirilmesiyle birlikte, kaynak kullanımında optimizasyon, verimlilik ve tarımsal hasılada artış sağlanması, hasat döneminde üreticilerimizin pazarlama sorunu yaşamalarının önüne geçilmesi, refah düzeylerinin yükselmesine katkı sağlanması ve iklim değişikliği dikkate alınarak doğal kaynaklarımızın sürdürülebilir kullanımı temin edilerek, suyu merkeze alan bir üretim planlaması amaçlanmıştır. Bakanlığımıza bağlı ilgili daire başkanlarının Tarımsal üretim Planlama ve Sözleşmeli Üretim ile alakalı görüş alışverişlerinden sonra; katılımcıların görüş ve değerlendirmeleri ile istişare toplantısı son buldu.