FAO-Türkiye Ortaklık Programı İkinci Fazı Projelerinden FISHCap Projesinin
Kapanış Çalıştayı Gerçekleştirildi
FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Alanında Ortaklık Programı (FTPP II) altında yürütülen “Orta
Asya, Azerbaycan ve Türkiye'de Sürdürülebilir Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği
Yönetimine Yönelik Kapasite Geliştirme Projesi (FISHCap)(GCP/SEC/013/TUR)” kapanış
çalıştayı 18-19 Ocak 2024 tarihlerinde İzmir’de gerçekleşti.
AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Fuat KASIMCAN, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü
Mustafa Altuğ ATALAY, FAO Türkiye Temsilcisi Viorel GUTU’nun açılış konuşmalarını
gerçekleştirdiği Çalıştaya faydalanıcı ülke temsilcileri, FAO Uzman ve temsilcileri, İzmir İl Tarım ve Orman Müdür V. Ayhan TEMİZ, İl Müdür Yardımcısı V. Levent ÖZKAN, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdür V. Bülent CANATAN, STK
temsilcileri ve 50’ye yakın kişi katılım sağladı.
Sayın Kasımcan açılış konuşmasında, Ülkemiz tarafından 2009 yılından beri Gıda ve
Tarım Alanında FAO-Türkiye Ortaklık Programlarına toplam 30 Milyon ABD Doları
tutarında finansman katkısı sağlandığını belirterek birçok alanda başarıyla tamamlanan
ve sürdürülmekte olan projelerden dolayı memnuniyetini dile getirdi.
FTPP’nin ilk fazının bir çıktısı olan FISHDev Programı temelleri üzerine inşa edilen ve
FTPP’nin ikinci fazında uygulanan FISHCap Projesi ile su ürünleri yetiştiriciliği
uygulamalarının teşvik edilmesi, gıda güvenilirliği ve kalitesinin artırılması, teknik ve
kurumsal kapasitelerin güçlendirilmesi üzerine başarılı ilerlemeler kaydedildiğini
vurgulayan Kasımcan, tüm paydaşlara teşekkürlerini iletti. Sayın Altuğ ATALAY,
Türkiye’nin bilgi birikimini sunmaya her zaman hazır olduklarını dile getirerek
faydalanıcı ülkelere işbirlikleri için teşekkür etti.
Sayın Viorel GUTU ise FTPP ile ortaya çıkan bu uzmanlar ağının işbirlikçi ruhu ortaya
koyduğunu ve birbirlerinin tecrübelerinden ders çıkarttığını belirterek söz konusu proje
ile Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına da katkıda bulunulduğunu ifade etti.
FAO Kıdemli Balıkçılık Uzmanı Haydar Fersoy’un projeye ilişkin çıktıları sunmasının
ardından, Türkiye ve diğer faydalanıcı ülkelerin sunumlarını gerçekleştirdiği çalıştayda
katılımcılar, gelecekteki olası Proje önerilerini tartışarak; balıkçılık ve su ürünleri
yetiştiriciliği, balık hastalıkları, dijitalleşme, çevresel etkiler ve biyolojik çeşitlilik gibi
birçok konuda değerlendirmeler gerçekleştirdi.