T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İzmir'de Kurulan Turna Kadın Kooperatifi Türkiye'ye Örnek Oluyor

Yayın Tarihi : 13.07.2021

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Tarım ve Orman Bakanlığı ve Japonya Hükümeti iş birliğiyle gerçekleştirilen "Suriyeli Mültecilerin ve Ev Sahibi Toplulukların Geçim Kaynaklarının Güçlendirilmesi" projesinden yararlanan Suriyeli ve Türk kadınlar tarafından kurulan Turna Kadın Kooperatifi'nin Bornova'da yer alan imalat ve satış mağazası törenle açıldı.

Açılış Törenine İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, Ticaret İl Müdürü Şahin Ersu, FAO Türkiye Temsilci yardımcısı Ayşegül Selışık, Şube Müdürleri, İlçe Tarım ve Orman Müdürleri, kooperatif ortakları ve basın mensupları katıldı.

Açılışta söz alan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, "2020 yılında FAO ve Japon Hükümetinin katkılarıyla 20 girişimci Türk ve Suriyeli kadın tarafından başlayan serüvende bugün 37 kadının, büyük başarılar elde ederek hedeflenen faaliyetleri gerçekleştirdiklerine tanık oluyoruz. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak tüm teşkilatımız ve çalışanlarımızla üretime ve üretimde yer almak isteyen kadınlara her türlü destek verme noktasında hazırız. Bazen kurumların girişim ve üretim noktasında heyecan taşıyan kadınlara küçük bir dokunuşla büyük değerler elde edilmesi mümkün olabiliyor. Burada biz buna tanık olduk. Hepsine başarılar diliyorum. Her zaman yanlarındayız" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Ticaret İl Müdürü Şahin Ersu ise İzmir'de Kadın Girişimciler tarafından 38 adet kooperatif kurulduğunu, bu kooperatifler içerisinde Turna Kooperatifinin ilk 3'e girecek çalışmalar yaptığını ifade etti. "Kısa zamanda büyük başarı kazanan kooperatife emek veren tüm kadınlara teşekkür ediyorum". Dedi.

FAO Türkiye Temsilci yardımcısı Ayşegül Selışık ise büyük bir uyum içinde üretim yapan Türk ve Suriyeli kadınların eşit bir ortamda bir araya geldiklerini ve büyük başarı elde ettiklerini ifade etti.

Açılış töreni için kürsüye gelen S.S. Turna Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Aslı Kaya, kooperatifin kısa hikâyesini ve proje sürecini dile getirdi. Kooperatif Başkanı Kaya, aldıkları eğitim sonucu böyle bir fırsatı kendilerine sunan yetkililere teşekkür etti. Daha sonra söz alan Kooperatif ortaklarından Suriyeli girişimci Nouhe Kanawati, Türkiye'ye yaklaşık 6 yıl önce geldiğini ve asıl mesleğinin öğretmenlik olduğunu ifade ederek "Bu kooperatif sayesinde yaşamım değişti ve burada olmaktan çok mutluyum. Tüm kooperatif ortaklarıyla güzel bir uyum içinde ve işbirliği halinde çalışıyoruz. Bu imkânı sunan tüm kurumlara teşekkür ediyorum" dedi.

FAO İş Geliştirme ve Girişimcilik Uzmanı Mehmet Kuzu ise konuşmasında, Türkiye'de uygulamaya aldıkları "Kırsal Alanlarda Kooperatif İş Modeli" hakkında bilgi verdi. İki yıl önce İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün öncülüğünde kurulan bu kooperatife destek verdiklerini ve kent merkezinde yer alan dezavantajlı kadınların gelir elde etmesinde model olan bu kooperatifin geldiği noktadan büyük gurur duyduklarını ifade etti. Daha sonra kürsüye gelen Beslenme Uzmanı Dilara Koçak ise FAO tarafından sürdürülen sıfır atık ve gıda güvenliği konusunda sürdürülen çalışmalardan bahsetti.

Konuşmaların ardından protokol tarafından kurdele kesimi yapılarak açılış gerçekleştirildi. Açılışın ardından Kooperatif ürünleri ziyaretçiler tarafından ilgiyle incelenirken, ikram edilen midye dolmalar, konuklar tarafından beğeniyle karşılandı.