T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bağlarda Çevre Dostu Biyoteknik Mücadele Yöntemi, Üreticilere Uygulamalı Olarak Anlatıldı

Yayın Tarihi : 27.05.2021

Bağ alanlarının en önemli zararlısı olan Salkım Güvesi ile mücadelede Biyoteknik Mücadeleyi teşvik etmek ve yaygınlaştırmak amacıyla Menemen İlçesinde uygulamalı bir etkinlik düzenlendi.

Menemen Kaymakamı Fatih Yılmaz, Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Ali Peksüslü ve Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Tevfik Turanlı'nın da katıldığı etkinlikte üreticilere salkım güvesinde Biyoteknik Mücadele hakkında bilgi verildi.

Kimyasal Mücadelenin Üretimde Son Çare Olması Gerekiyor

İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, etkinlikte yaptığı konuşmada; tarımsal üretimde birim alanda alınan verim ve kalitenin son 15 yılda çok büyük artış gösterdiğini vurgulayarak, bu artışın Tarım ve Orman Bakanlığı, Üniversiteler ve özel sektörün tarımsal araştırma geliştirme ve yenilikleri yaygınlaştırma çalışmaları sayesinde olduğunu söyledi.

2000'li yılların başında 1 dönüm seradan yılda 15-20 ton domates hasat ediliyorken bugün bu rakamın 30-40 tonlara ulaştığını belirten Özen, İzmir'in 4 milyon ton yaş meyve sebze üretimiyle kendi ihtiyacının üzerinde üretim yaparak her geçen sene üretim performansını artırdığını söyledi.

Birim alandan elde edilen ürün miktarının yükseltilmesi yanında sağlıklı ürünler elde edilmesi yönünde de araştırma çalışmaların artırılması gerektiğini ifade eden Özen, "Tarımda kullanılan kimyasallar ruhsatlı olmasına ve sıkı takip edilmesine rağmen kimyasal mücadelenin üretimde son çare olması gerekiyor. Burada bahsi geçen mücadele şeklinde herhangi bir kimyasal kullanmadan salkım güvesinin üremesi feromonlarla engelleniyor. Kimyasal kullanılmadığı için de doğada bulunan diğer canlılar olumsuz etkilenmiyor.

Organik tarımın başkenti olan ilimizde de Biyoteknik Mücadele gibi tamamen doğa dostu uygulamaların çok geniş alanlara taşınması şart. Tarım ve Orman Bakanlığı biyoteknik mücadele uygulayan üreticilere teşvik amacıyla destekleme ödemeleri gerçekleştiriyor. Üreticilerimizin de hem bu desteklemelerden faydalanmasını hem de daha sağlıklı ürün elde etmek açısından Biyoteknik Mücadeleyi etkin bir şekilde kullanmasını istiyoruz. Umut ediyorum ki; Bakanlığımız teşkilatları, yerel yönetimler ve özel sektörle birlikte bu çevre dostu mücadele uygulamasını yaygınlaştırarak üreticimiz tarafından benimsenmesini sağlayacağız." diye konuştu.

Etkinlik, bağlarda salkım güvesinde Biyoteknik Mücadelenin üreticilere uygulamalı olarak gösterilmesiyle son buldu.