T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Urla'da Bal Ormanı 37 Dekarlık Alanda Arıcılarımızın Kullanımı İçin Hazırlandı

Yayın Tarihi : 14.04.2021

İzmir'in Urla İlçesinde tıbbi ve aromatik bitki ekimleri yapılarak arıcılar için hazırlanan 37 dekar bal ormanı kullanıma hazır hale geldi. Urla İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje kapsamında bölgedeki 19 üreticiye de 66 kovan dağıtımı yapıldı.

Bal ormanının açılışı ve kovan dağıtım töreni için gerçekleştirilen etkinliğe Urla Kaymakamı ve Belediye Başkanı Vekili Murtaza Dayanç, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, Ticaret Borsası Genel Sekreteri Dr. Erçin Güdücü, Urla Ziraat Odası Başkanı Muharrem Uslucan, mahalle muhtarları ve üreticiler katıldı.

Törende bir konuşma yapan Kaymakam Murtaza Dayanç, projenin çok kıymetli olduğunu ve devamının geleceğini ümit ettiğini söyledi. Tarımın asla durmayacak çok önemli ve stratejik bir sektör olduğun vurgulayan Dayanç, "Kendi dinamiklerini harekete geçirebilen bilinçli Urla üreticileri, böylesine benzersiz bir iklimde üretimlerinin miktarını ve kalitesini artırarak üretmeye devam edecektir" dedi.

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen ise tarımın merkezi politikalarla yürütülmesine rağmen yereldeki işbirliğinin çok önemli olduğuna değinerek, hazırlanan projenin sürdürülebilirlik ve yereldeki işbirliği modeliyle çok değerli olduğunu söyledi.

İzmir'in tarımsal çeşitliliğiyle çok zengin ve bereketli topraklara sahip olduğunu hatırlatan Özen, "İzmir arıcılığın gelişmesi için de çok elverişli bir altyapıya sahip. Halihazırda İzmir'de yaklaşık 250 bin kovan bulunuyor ve yıllık 1500 tonun üzerinde bal üretiliyor. Bu üretimi yapan arıcılarımıza Nisan ayı içerisinde 3 milyon 600 bin TL destekleme ödemesi gerçekleştireceğiz." diyerek, yatırım maliyeti düşük, karlılığı yüksek olan arıcılığın, doğayla iç içe olmayı seven kadın ve emekli üreticiler için çok uygun olduğunu söyledi.

Söz alan üreticilerin ihtiyaç ve beklentilerinin de değerlendirildiği açılışta yapılan kura çekimiyle 19 üreticiye 66 kovan ve arıcılık ekipmanları dağıtıldı.

Yapılan çalışmalar ve teşviklerle bölgedeki bal üretiminin önümüzdeki yıllarda artması bekleniyor.