T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ELEKTROSTATİK SİSTEMLE İLACI AZALTIYORUZ ÇEVREMİZİ KORUYORUZ

Yayın Tarihi : 21.08.2020

Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı koordinatörlüğünde yürütülmekte olan Tarımsal Yayım Projesi kapmasında İl Müdürlüğümüzce hayata geçirilen ''Elektrostatik Sistemle İlacı Azaltıyoruz, Çevremizi Koruyoruz'' projesi tarla günleri projenin uygulandığı Bergama ve Tire'de yapıldı.

Tarla günlerine Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, Bergama İlçe Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, Bergama Belediye Başkan Vekili Aşkın Uyar, İl Müdür Yardımcısı Selami Turan, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Ali Ateş, Bergama İlçe Tarım Müdürü Ümmiye Saygın, Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoglu, Tire Ticaret Odası Başkanı Mehmet Delikanlı, ilçe müdürleri ve çok sayıda üretici katıldı.

Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen tarımın ne kadar stratejik bir sektör olduğunun pandemi sürecinde daha iyi anlaşıldığını belirterek "Gıdanın, beslenmenin, üretimin, çiftçiliğin, üreticinin kıymetini ve değerini ne kadar çok bilmemiz gerektiğini yaşayarak anladık. Öğrencilik yıllarımızda hocalarımız tarafından tarımda mekanizasyonu, geleneksel tarımdan modern tarıma geçmeyi makineleşmeyle sağlayacağımız anlatılırdı. Bugün geldiğimiz noktada tarımda 4.0'ı hatta 5.0'ı, dijitalleşmeyi konuşuyoruz. Bütün bunlar tarımın da gelişen dünya ile beraber entegrasyonunun ne kadar önemli olduğunu, tarımın da geliştiğini göstermektedir. Bugün burada güzel bir örneğini göreceğimiz tarımda dijitalleşme; sahada bütün üreticilerimizin en büyük şikâyeti olan girdi maliyetlerini de minimize etmeyi, zamandan tasarruf etmeyi sağlayacak ve genç nüfusun tarımdan uzaklaşmasının önüne geçecektir" dedi.

İzmir'de 3,6 milyon alanda tarımsal üretim yapıldığını söyleyen Özen "Bizler tarımın gelişmesiyle beraber artık tarımın alternatif üretim metotlarının da gelişmesi gerektiğini söylüyoruz. İlimizin tamamında 245 bin dönüme yakın organik tarım üretim alanı, 190 bin dönüme yakın iyi tarım uygulamaları metoduyla yaptığımız üretim alanlarımız var. Bunları maksimum düzeyde arttırmamız gerekiyor. Aslında iyi tarım, biyolojik mücadele, entegre kontrollü ürün yönetimi hep teknolojiyle iç içe olan üretim metotlarıdır. Tarımda hiçbir zaman ilk başvuracağımız yol kimyasal mücadele olmamalı. Önce kültürel mücadele, arkasından biyolojik mücadele, onun ardından nihai olarak eğer bir çözüm bulamıyorsak kimyasal mücadele olmalı" dedi.

Tarla Günlerinde Ziraat Mühendisi Savaş Töre katılımcılara proje hakkında teknik bilgiler veren sunum gerçekleştirdi. Daha sonra Elektrostatik ilaçlama sisteminin demonstrasyonu yapılarak olumlu sonuçları üreticilere gösterildi.