T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ŞEFTALİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE İYİ TARIM UYGULAMALARININ YAYGINLAŞTIRILMASI VE KONTROLÜ PROJESİ KAPANIŞ TÖRENİ TİRE’DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yayın Tarihi : 11.10.2019

İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında "Şeftali Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü" Projesinin kapanış töreni Tire ilçesinin Alaylı Mahallesinde gerçekleştirildi.

Kapanış törenine, Tire Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, Belediye Başkan Vekili Halil Çulhaoğlu, Tire Başsavcısı Mehdi Can, Tarım ve Orman İl Müdürü Musa Bakan, İlçe Emniyet Müdürü Sıtkı Döner, İlçe Jandarma Komutanı Okay Cansu, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mustafa Gücük, Tire İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mutlu Tıraş, Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu ve çok sayıda üretici katıldı.

Törende konuşan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Musa Bakan "İyi Tarım Uygulamaları yaşadığımız çevrenin, toprağın ve su kaynaklarının korunmasını sağlanmakta ve bunun yanı sıra üretilen ürünün güvenliğini ve kalitesini arttırmaktadır. Rekabet gücünün ve pazarlama imkânlarının gelişmesi sayesinde üretici daha fazla kazanç elde edecektir" dedi.

İzmir'de İyi Tarım Uygulamalarının ilk olarak 2007 yılında 116 üretici ile 1.692 dekar alanda başladığını belirten Musa Bakan "2018 yılında üretici sayısı 1.433'e, alan miktarı ise 129.425 dekara yükselmiştir. İzmir'imizde tarımı daha iyi noktalara taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz. Tarımsal destekleri verimlilik, kalite, gıda güvenilirliği ve kırsal kalkınmayı esas alacak şekilde üreticilerimize sunuyoruz. Ülkemizde 2009 yılında 146 üreticiye 18.975 da alanda 341.541 TL destekleme ödemesi yapılmış olup 2018 yılında ise 65.783 üreticiye 4.462.618 da. alanda 203.178.882 TL destekleme ödemesi yapılmıştır" dedi.

Daha sonra konuşan Tire İlçe Kaymakamı Fatih Çobanoğlu ise; vatandaşların sağlıklı ürün tüketmeye hakkı olduğunu, ve onlara en sağlıklı gıdayı ulaştırma konusunda iyi tarım uygulamalarının hayata geçirilmesinin çok önemli olduğunu sözyleyerek "Ülkemizin tarımsal üretimde kendi kendine yetebilen, aynı zamanda ihracatçı bir ülke olma özelliğini de taşıması gerekiyor. İlçe Kaymakamı olarak tarım teşkilatımızın yapacağı çalışmalara her zaman destek olacağımı bir kez daha ifade etmek isterim" dedi.

Konuşmaların ardından Tire İlçesi Alaylı Mahallesinde 242 dekar alanda 465 ton şeftali "İyi Tarım Uygulamaları" şartlarına uygun olarak yetiştirip, sertifikalı olarak satışa sunan 10 şeftali üreticisine sertifikaları protokol tarafından törenle takdim edildi.