T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

GELİN KARDEŞ OLALIM PROJESİ İLE SELÇUK'TA KİMYASAL KULLANILMADAN 120 TON PORTAKAL ÜRETİLDİ

Yayın Tarihi : 27.09.2019

Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Selçuk Belediyesi ve Selçuk İlçe Tarım Müdürlüğü arasında 30 Ocak 2019 tarihinde imzalanan "Gelin kardeş olalım" projesi kapsamında kardeş iki şehir arasındaki tarımsal iş birliği devam ediyor.

3 yıl sürecek projede karşılıklı bilgi ve fikir alışverişinin sağlanması, teknik gezi ve eğitim toplantılarının yapılması, tarımsal yenilikler, bilgi birikimi ve tecrübe paylaşımı amaçlanıyor. Gelin kardeş olalım projesinin ilk yılında Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğünden gelen konu uzmanlarının katılımıyla çiftçi toplantısı düzenlenmiş ve düzenlenen bu toplantıyla 3 yıl boyunca yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi alışverişinde bulunulmuştur. Yapılan bu çiftçi buluşması sonrası Barutçu Mahallesinde Binali Karadağ' a ait 1 dekarlık alanda avokado bahçesi tesis edilmiş ayrıca Turunçgil Unlu Bitine Karşı Biyolojik Mücadele kapsamında Barutçu Mahallesinde bulunan Atilla Yalman'a ait 18 dekarlık portakal bahçesinde faydalı böcek salımı gerçekleştirilmiştir.

Proje devam ederken turunçgil unlu biti zararlısına karşı biyolojik mücadele için salınan predatör böceklerin sağladığı olumlu sonuçlar düzenlenen tarla günü ile yerinde görüldü. Etkinliğe Selçuk Kaymakamı Ekrem İnci, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Musa Bakan, Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, Selçuk İlçe Müdürü Mustafa Acargil ve çok sayıda kurum müdürü ve çiftçi katıldı.

Kimyasal kullanmadan 120 ton portakal

Predatör böcek salımı yapılan Turunçgil bahçesinin sahibi Atilla Yalman "Gelin Kardeş Olalım Projesi" sayesinde bahçesinde uygulanan biyolojik mücadelenin faydalarına bizzat şahit olduğunu, zararlılara karşı kimyasal kullanılmadan yapılan mücadelenin ekonomik olarak da kendisine büyük fayda sağladığını ve sağlıklı üretim yapmanın da biyolojik mücadeleden geçtiğine değindi. Kimyasal kullanmadan 120 ton portakal ürettiğini, diğer faydalı böceklerin de bu sayede çoğaldığını, işçilik ve ilaçlama için harcadığı en az 13-14 bin liranın da cebinde kaldığını söyledi. Kendisinin ve çevredeki insanların sağlığının da olumlu yönde etkilendiğini, traktör ile ilaçlama yapmak için bahçeye girmeye gerek kalmadığını ve ağaçların dallarına da zarar verilmediğine dikkat çekti.

Daha sonra söz alan Selçuk İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Acargil proje sayesinde başlatılan biyolojik mücadelenin sonuçlarının çok olumlu olduğunu ve kimyasal kullanmadan da zararlılara karşı etkin bir mücadele yapılabileceğini gösterdiğini söyledi.

Etkinlikte konuşan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Musa BAKAN ise; proje sayesinde kurulan kardeşlik köprüsü ile karşılıklı etkileşim olmasının ülkemiz tarımı için önemli olduğunu belirtti. Musa Bakan "Selçuk ilçesinde en çok yetiştirilen ürünler olan Nar ve Mandarinde en önemli ana zararlı olan Turunçgil Unlu Bitine karşı biyolojik mücadele yöntemi ile kimyasalsız ürün üretilmesi ve yaygınlaştırılması ana hedefimizdir" dedi.

Selçuk Kaymakamı Ekrem İnci Projeye dahil olmaktan ve böyle güzel sonuçlara şahit olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ve tarımda sağlık üretimin geleceğinin biyolojik mücadeleden geçtiğini söyledi.

Konuşmalar sonrasında turunçgil bahçesini gezen katılımcılar biyolojik mücadelenin başarısına şahit oldular. Program bahçede toplu hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.