T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Hasat Sonrası Yaş Meyve ve Sebzede Kayıpların Nedenleri ve Çözüm Önerileri Değerlendirme Eğitimi Düzenlendi

Yayın Tarihi : 11.09.2019

​Bornova İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ege Üniversitesi ve Ege İhracatçı Birlikleri ortaklığı ile yürütülmekte olan "Bornova'dan Başlıyor, İzmir'de Gıda Kayıplarını Azaltıyoruz" adlı tarımsal yayım projesi kapsamında Ege İhracatçı Birlikleri toplantı salonunda "Hasat Sonrası Yaş Meyve ve Sebzede Kayıpların Nedenleri ve Çözüm Önerileri Değerlendirme Eğitimi" düzenlendi.

Eğitimin açılışında Bornova İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ruhşan Özdemir Çifçi "Bornova'dan Başlıyor, İzmir'de Gıda Kayıplarını Azaltıyoruz" projesi kapsamında bu güne kadar yapılan çalışmaları aktaran bir sunum gerçekleştirdi.

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Musa Bakan ise yaptığı konuşmada; sürekli artan dünya nüfusuna bağlı olarak artan gıda talebini karşılayabilmek için gıda üretiminin 2050 yılına kadar yaklaşık %70 oranında artması gerektiğini belirtti. Günümüzde üretilen gıdaların neredeyse üçte birinin israf edildiğini kaydeden Bakan "bu kayıpların büyük çoğunluğunu yaş meyve ve sebzeler oluşturmaktadır. FAO verilerine göre dünyada üretilen yumrulu bitki ile meyve ve sebzelerin %40 ila 50'si israf edilmektedir" dedi. Türkiye'nin sebze ve meyve üretiminde dünyada önemli ülkelerin başında geldiğini sözlerine ekleyen Bakan şunları söyledi:

"Türkiye'de hasat sonrasında meydana gelen kayıplar %15 ila 50 arasında değişmektedir. Bu veriler gıda kayıplarının ülke ekonomisi açısından da ne kadar önemli olduğunu göstermektedir" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu "Yaş Meyve Sebzede Değer Zinciri Analizi: Pazarlama Sistemi ve Sorunlar", Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Şen "Hasat Sonrası Yaş Meyve ve Sebzelerde Fizyolojik Bozukluklar ve Yönetimi", Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Pervin Kınay Teksür "Önemli Bazı Yaş Meyve ve Sebzelerde Hasat Sonrası Hastalıklar ve Yönetimi", Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erkan "Hasat Sonrası Yaş ve Meyve Sebzelerde Kalitenin Korunumu ve Ürün Kayıpları Üzerine Etkisi", Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Durmuşoğlu "Hasat Sonrası Yaş Meyve ve Sebzelerde Görülen Zararlılar ve Entegre Mücadele" konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.

Sunumların ardından katılımcılarla soru-cevap etkinliği düzenlendi. Teşekkür konuşmalarının ardından plaket töreni gerçekleştirildi.