T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Sürdürülebilir Kalkınma İçin Tarımda Kadın Çalıştayı

Yayın Tarihi : 15.06.2019

​Tarımsal üretimin ve kırsal hayatın sürdürülebilirliğinin sağlanmasında kadının öncü rolüne dikkat çekmek amacıyla Çeşme'de Tarım ve Orman Bakanlığı İzmir İl Tarım Müdürlüğü tarafından 'Sürdürülebilir Kalkınma İçin Tarımda Kadın Çalıştayı' düzenlendi.

İki gün boyunca çalıştayda bir araya gelen sektör paydaşları konuyu tüm yönleri ile ele aldı. Çalıştaya üretici kadın çiftçilerin yanı sıra, İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Yıldız, Eğitim Yayın Daire Başkanı İsa Sertkaya, Eğitim Dairesi Başkanı Aysel Asıl, Tarım ve Orman İl Müdürü Musa Bakan, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Canan Fisun Abay,  İzmir Ticaret Borsası Başkanlık Danışmanı Pınar Nacak ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. 

Çalıştayın açılışında konuşan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Musa Bakan, kadınlara hibe desteklerinde pozitif ayrımcılık yaptıklarını vurgulayarak bu güne kadar 353 kadına 10 milyon 590 bin TL hibe desteği sağlandığını söyledi.

KADIN ÇİFTÇİLERE POZİTİF AYRIMCILIK

Bakanlık olarak kadın çiftçilere yönelik yaptıkları çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendiren Musa Bakan, kırsalda kadın çiftçilere yönelik pozitif ayrımcılık yaptıklarını vurguladı. Kadınlara yönelik fırsat eşitliğinin sağlanması noktasında oldukça kararlı olduklarının altını da çizen Musa Bakan, "Kırsalda kadınlara yönelik yapılan çalışmalarda fırsat eşitliğinin sağlanması için yenilikçi ve girişimci kadın çiftçilerimizle ilgili Bakanlığımızca ve İl Müdürlüğümüzce pozitif bir ayrımcılık yapılmaktadır ve yapılacaktır. Bakanlığımız tarafından kadın çiftçilerimize yönelik tarımsal eğitimler verilmekte ve kadın çiftçilerimizin kamusal faaliyetleri günümüz teknolojilerine uygun yenilikçi yaklaşımlarla desteklenmektedir. İzmir'de 'Kadın çiftçiler yeniliklerle buluşuyor' projesi kapsamında Selçuk ve Menderes ilçelerimizde 23 kadın çiftçimize, kırsal alanda kadının güçlendirilmesi ve kırsalda kadın girişimciliğinin arttırılması projesine bağlı olarak Aliağa ve Dikili ilçelerimizde, İl Özel İdare projesi kapsamında ipekböcekçiliği projesiyle de Ödemiş'te 10 kadın çiftçimize ve Genç Çiftçi projesi kapsamında 353 tanesi kadın çiftçi olmak üzere 573 projeye 17 milyon 90 bin TL hibe desteği verilmiştir. Toplamda bu hibe desteklerimizin içinde kadın çiftçilerimize verilen miktar 10 milyon 590 bin TL'dir. Yani burada kadın çiftçilerimize pozitif bir ayrıcalık yapıldı" değerlendirmesinde bulundu.

353 KADIN FIRSAT EŞİTLİĞİNİ YAKALADI

Kadın çiftçilere farklı projelerle sağladıkları hibe desteklerini tek tek sıralayan Musa Bakan, kadın üreticiler başta olmak üzere bütün çiftçileri desteklemeyi sürdüreceklerini söyledi. Musa Bakan, "Arıcılık projesiyle 29 kadın çiftçimize 870 bin TL, bağcılık ve üzümsü bitkilerdeki çiftçilerimize 30 bin TL, büyük baş sığırcılıkta 122 kadın çiftçimize 3 milyon 660 bin TL, büyük baş besi danası desteklemesine 51 kadın çiftçimize 1 milyon 530 bin TL, büyük baş damızlıkta 41 kadın çiftçimize 1 milyon 230 bin TL, fide, fidan ve süs bitkileri üretiminde 12 kadın üreticimize 360 bin TL, ipek böcekçiliğinde 30 bin TL, Tıbbi ve aromatik bitki üretiminde ise 2 kadın üreticimize 60 bin TL hibe desteği verilmiştir.  Toplamda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan desteklerle İzmir'de 353 kadın üreticimiz bu pozitif ayrımcılıktan faydalanarak ve üretimde fırsat eşitliğini yakalamıştır. Ekonomik yatırımlar kapsamında ise 17 kadın yatırımcımıza 10 milyon TL proje değerinde 4 milyon 837 bin TL hibe desteği gerçekleştirilmiştir" diye konuştu.

BEKLENTİLER 4 OTURUMDA MASAYA YATIRILDI

Çalıştayın birinci gününde 4 farklı oturumda çalışma grupları oluşturulurken, ikinci günde ise sonuç bildirgesi katılımcılarla paylaşıldı ve sektör temsilcileri görüşlerini paylaştı. 'Kırsaldaki Kadının kapasitesinin güçlendirilmesi', 'Kırsalda kadın istihdamının artırılması ve girişimciliğin güçlendirilmesi', 'Tarımda sürdürülebilirlik ve kadın', 'Kırsalda kadınların kooperatifleşmesi, finansal sorunlar ve sosyal güvenlik' başlıklı çalışma gruplarından oluşan çalıştayda kadın çiftçiler; tarımda yaşadıkları sorunları, sorunları için çözüm önerilerini ve beklentilerini sektör temsilcileri ve akademisyenler huzurunda masaya yatırdı.

SADECE YÜZDE 20 KADIN

Çalıştayın sonuç bildirgesini yaptığı bir sunumla katılımcılarla paylaşan İTB Başkanlık Danışmanı Pınar Nacak, İzmir'de 20 ziraat odasının hizmet verdiğini ve bu ziraat odalarında kayıtlı 148 bin işçinin sadece yüzde 20'sinin kadın olduğunu vurguladı. Nacak, İzmir'de ayrıca ÇKS'ye kayıtlı 51 bin 334 çiftçinin yüzde 10.9'unun kadın olmasının dikkat çekici olduğunu söyledi. Kadının tarımdaki rolünün tohum alma, çapa, hasat gibi işlemlerle sınırlı kaldığının altını çizen Nacak, kadının çevre ve doğal kaynaklar konusunda farkındalığının daha yüksek olduğuna dikkat çekti.

Tarımsal üretimin ve kırsal hayatın sürdürülebilirliğinin sağlanmasında kadının öncü rolüne dikkat çeken ve iki gün boyunca tarımın ve kadının sorunlarının masaya yatırıldığı çalıştayın kapanışında İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personellerinden oluşan halk oyunu ekibi ayakta alkışlanan bir gösteri sundu.