T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Nitrat Direktifi İyi Tarım Uygulamaları Kodu Hizmetiçi Eğitimi Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 18.12.2018

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Tarımsal Çevre ve Doğal Kaynakları Koruma Daire Başkanlığı bünyesindeki Tarımsal Kirliliğin Kontrolü ve Yönetimi Çalışma Grubu tarafından Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde  ''Nitrat Direktifi kapsamında İyi Tarım Uygulamaları Kodu Eğitimi" konulu eğitim programı düzenlendi.

Eğitim programı, Nitrat direktifi çerçevesinde tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğine karşı suların korunması amacıyla oluşturulan İyi Tarım Uygulamaları Kodu'nun uygulanmasına yönelik yapılan çalışmalar ve ilgili esaslara ait teknikler anlatıldı.

Eğitim toplantısına, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Metin Türker, Tarımsal Çevre ve Doğal Kaynakları Koruma Daire Başkanı Dr. Ali Kılıç Özbey, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Musa Bakan, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri, Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü yetkilileri, İTU Kodu Hizmetiçi Eğitim Çalışma Grubu Sorumluları, Doğa Koruma Merkezi yetkilileri ile 81 İlin Konu Uzmanı personeli katıldı.

Toplantıda konuşan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Musa Bakan "İzmir'de yılda 3500 kilo üzeri azot üreten işletmeler tespit edilmiş ve işletme sahiplerine bilgilendirme yapılmıştır. Türkiye'de büyükbaş hayvan varlığı sıralamasında üçüncü sırada olan ilimizin en yoğun hayvancılık yapılan küçük menderes havzası işletmeleri başta olmak üzere Ödemiş, Kiraz, Tire ilçelerinde 100 işletme sahibine sularda nitrat kirliliğinin önemi ile ilgili eğitim verilmiştir. Bu noktalarda 95 adet aktif gözlem istasyonundan 3 ayda bir numuneler alınmakta ve gerekli incelemeler yapılmaktadır. Sonuçlar düzenli olarak nitrat bilgi sistemine işlenmektedir. Genel olarak ilimizde tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olduğu Torbalı, Selçuk, Kemalpaşa, Tire, Ödemiş ve Menderes ilçelerinde nitrat oranlarının yüksek olduğu gözlemlenmiştir. İzmir ilinde iyi tarım uygulamaları ve nitrat izleme çalışmaları titizlikle yürütülmeye devam edilmektedir" dedi.

Eğitimin  kapanışında konuşan  Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker; AB Ülkelerinde ve Türkiye'de Tarımsal Çevre Yönetimi ile ilgili bir sunu gerçekleştirdi. Türker sunusunda Çevresel Yönetimin önemi vurgulayarak, Tarımsal Kaynaklı Nitrat Kirliliği üzerinde durdu. Eğitim toplantısı sonrasında, Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker, Daire Başkanı ve Kurum Müdürlerine Katılım Belgelerini dağıttı.