T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Müdürü Musa BAKAN Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi’ndeydi

Yayın Tarihi : 26.10.2018

​İzmir'in Ödemiş ilçesinde bu yıl 14'üncüsü düzenlenen Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi, 142 üreticinin katılımıyla kapılarını açtı.

125. Yıl Kültür Parkı karşısındaki Fuar Alanı'ndaki 14. Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi'nin açılışı için düzenlenen törene, Ödemiş Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Musa Bakan, Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği (SÜSBİR) Başkanı Muammer Ardıcak, SÜSBİR Alt Birliği Başkanı Ahmet Dündar, Daire Müdürleri, üreticiler ve Ödemişliler katıldı.

Açılışta konuşan Ödemiş SÜSBİR Başkanı Muammer Ardıcak, Her geçen yıl sergimiz daha da kendisini geliştiriyor. Bu yıl 142 firmamız sergimizde yer aldı. 4 gün boyunca sürecek olan sergimiz artık iyi bir sergi durumunda kendisini gösteriyor. Hedefimiz, daha kalıcı ve etkin olmaktır. Türkiye'nin ihtiyacı olan süs bitkilerinin yüzde 60'ı Ödemiş İlçesi ve Küçük Menderes Havzası'ndan karşılanmaktadır dedi.

'13 İLÇEDE TOPLAM 14 BİN 716 DEKAR ALANDA SÜS BİTKİCİLİĞİ YAPILIYOR'

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Musa Bakan, "Süs bitkisi sektörü bitkisel üretim içerisinde ekonomimize büyük katma değer sağlayan ihracat potansiyeli yüksek önemli bir yere sahiptir. Küçük Menderes Ovasında özellikle Ödemiş, Bayındır, Tire ilçelerinde Süs Bitkisi Sektörü yoğun faaliyet içindedir. Havzanın uygun iklim toprak koşulları ile süs bitkisi yetiştiriciliğinde sağladığı topografik avantajı ile dış mekan süs bitkisi yetiştiriciliği Ödemiş, Bayındır, Tire ve Urla olmak üzere 13 ilçede toplam 14 bin 716 dekar alanda yapılmaktadır. Bu bağlamda İzmir'in dış mekan süs bitkisi üretimindeki payı %45'in üzerindedir. Ödemiş ilçemizde yaklaşık 1500 aile geçimini süs bitkisi yetiştiriciliğinden sağlamaktadır. Süs bitkisi üretimi satış ve pazarlanması ile 46 milyon 740 bin TL ihracatı yapılmış olup bağlı hizmet kolları ile birlikte 30 bin kişiye de  istihdam sağlayan bir işkolu haline gelmiştir. Havzamızda süs bitkisi üretimi kalite standardını yukarı çekmiş, ihracat odaklı çalışmalara hız verilmiştir. Bu sene 14.'sünü düzenlediğimiz Süs Bitkileri ve Fidancılık Fuarı'nın sektörümüze, bölgemize, hayırlı ve bereketli olmasını diler emeği geçen herkese teşekkür ederim" dedi.

Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Elimizde büyük bir güç var. 50 bin dekar alanda 1500 üreticimizin çiçekçilikle uğraşması ilçemize taze para girişini sağlamaktadır. Dışarıdan alan değil dışarıya ihraç edilen bir duruma gelmek için büyük bir çaba sarf ediyoruz dedi.

Ödemiş Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu da Ödemiş süs bitkileri ve meyve fidancılığında önemli bir merhale kaydetmiştir. Meyve fidancılığında 3 bin 500 dekar alanda 18 milyon meyve fidanı yetiştirilmektedir. Şu an 6 bin meyve fidanı satışa hazırdır. Geçtiğimiz yıl içerisinde 2 milyon meyve fidanı ihraç edilmiştir. 24 milyona yakın bir ihracat geliri sağlanmıştır. 4 bin dekar arazi üzerinde 55 milyona yakın süs bitkisi üretilmektedir diye konuştu.

Daha sonra, Ödemiş Belediyesi halk oyunları ekibi ve öğrenciler çeşitli gösteriler sundu. Protokol üyelerine öğrenciler tarafından çiçek dağıtılmasının ardından ise protokol üyeleri açılış kurdelesini keserek sergiyi ziyarete açtı. İl Müdürü Musa Bakan açılış sonrasında sergide yer alan üreticileri ziyaret ederek hayırlı olsun dedi.