T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Dünya Gıda Günü Bornova İlçe Müdürlüğü’nün Düzenlediği Etkinlikle Kutlandı

Yayın Tarihi : 17.10.2018

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim, her yıl ''Dünya Gıda Günü'' olarak kutlanmakta ve açlık, açlıkla mücadele, yetersiz beslenme, kaynakların paylaşımı gibi konular gündeme getirilmektedir. İnsanoğlunun hayatını sürdürebilmesi için zorunlu ihtiyaçlarından olan gıdanın tarımsal üretiminin önemine dikkat çekilmektedir.

16 Ekim Dünya Gıda Günü bu yıl 'Açlığın Yok Edilmesi' teması ile tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlandı. Bu etkinliklerden biri de Bornova Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen '2030 Yılında Sıfır Açlık' başlıklı çocuk şenliğiydi. Şenliğe İzmir Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcıları Selami Turan ve Cemil Çumak, Bornova Kaymakamı Fatih Genel, Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Ofisi Saha Programları Sorumlusu Salim Zahouel,  Bornova Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ruhşan Özdemir Çifçi, ilçe ve şube müdürleri ile daire amirleri katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan Bornova Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ruhşan Özdemir Çifçi "Şuan dünyanın dört bir yanında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO'nun önderliğinde Dünya Gıda Günü vesilesiyle bugünün ve geleceğin en önemli sorunları 'Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri' başlığı altında tartışılmakta. Bu küresel sorunların küresel çözümlere ihtiyaç duyduğu bir süreçten geçiyoruz.  Günümüzde ülkelerin sorunları artık kendi sınırları içinde kalmıyor, bulundukları bölgeyi hatta tüm dünyayı etkiliyor. Bu süreçte sürdürülebilir kalkınma hedefleri 2012 yılında toplanan Birleşmiş Milletler Konferansı'nda gündeme getirildi. Bu hedefler 17 ana hedeften oluşuyor, 2. hedef ise açlığın yok edilmesi. Bu yılın Dünya Gıda Günü teması ise sıfır açlık hedefine ulaşmak. Tüm dünyada şuanda 2030 yılına kadar açlığın sona erdirilmesi için çalışmalar devam etmekte" dedi.

LÜTFEN GIDALARIMIZI İSRAF ETMEYELİM

Dünya üzerinde her yıl insanların tüketmesi için üretilen gıda maddelerinin yaklaşık üçte birinin israf edildiğini söyleyen Çifçi "Üretilen her üç birimden bir tanesi tüketilmeden çöpe atılmakta. Ürün bazında et ve süt ürünlerinin %20'si, balıkçılık ürünlerinin %35'i, hububatın %30'u ve taze meyve sebzenin %50'si tüketilmeden çöpe atılıyor. Son 10 yılda geldiğimiz noktada biz artık gıda ürünlerinin arttırılmasını değil gıda kayıplarının azaltılmasını konuşuyoruz. Kaybedilen veya israf edilen gıdaların dörtte birinin bile kurtarılması şuanda dünyada 870 milyon aç insanın beslenmesi için yeterlidir. Bu nedenle bugün burada olan herkese sesleniyorum; lütfen gıdalarımızı israf etmeyelim" diye konuştu.

Etkinliğe katılan Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Ofisi Saha Programları Sorumlusu Salim Zahouel ise yaptığı konuşmada Dünya Gıda Günü'nün bu yıl 38. kez kutlandığını ve açlıkla mücadelenin öneminin hatırlanmasına vesile olduğunu belirtti. Zahouel "2030 yılına kadar dünyada sıfır açlık hedefine ulaşmak mümkün. Bu hedefe ulaşmak için herkesin üstüne düşen görevi yapması gerektiğini vurguluyoruz. Açlığa son vermek demek dünyadaki herkesin ihtiyaç duydukları güvenilir, belirleyici gıdalara ulaşabilmesini sağlamak demektir. Dünyanın doğal kaynaklarını daha akıllıca kullanmak demektir. Açlığa son vermek demek, gıdaya saygıyla yaklaştığımız bir yaşam tarzı benimsemek anlamına geliyor. Aynı zamanda bu hedef gıdamızı üreten çiftçilere, işçilere ve onu sağlayan toprağa ve doğal kaynaklara saygı duymayı öğrenmeyi gerektiriyor. Sadece bir gelecek var ve bu geleceğin nasıl olacağını belirlemek bizim elimizde" dedi.

GIDALARIMIZIN DEĞERİNİ BİLMEZSEK KENDİ SONUMUZU HAZIRLARIZ

Bornova Kaymakamı Fatih Genel ise; "Açlık dünyanın en tehlikeli şeyi. Bir insanın bir gün aç kaldığını düşünün. O insanın yapamayacağı hiçbir şey yoktur. O insan dünyanın en tehlikeli insanıdır. Dünya bunu 10 yıl önce Etiyopya'da gördü. Orda bir kadın diyor ki 'benim 4 tane çocuğum vardı. 200 km yolu yürümek zorundaydık ve 3 kişiye yetecek kadar suyumuz vardı. 2 çocuğumu ağacın altında bıraktım' diyor. Bunu normal bir şeymiş gibi anlatıyordu. Çünkü insanoğlu aç ve susuz kaldığı zaman doğadaki gerçek haline döner. Bunlar doğada var. Eğer dikkatli olmaz ve gıdalarımızın, suyumuzun değerini bilmezsek kendi sonumuzu hazırlarız" dedi.

Bornova İlçesine bağlı okullardan 160 öğrencinin de katıldığı etkinlik açılış konuşmalarının ardından çocukların çuval ve kaşıkla top taşıma oyunlarıyla devam etti. Oyunlara katılan ve dereceye giren öğrencilere protokol tarafından çeşitli hediyeler verildi. Renkli görüntülere sahne olan etkinlik balık ekmek ikramı ile sona erdi.