T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İzmir İyi Tarım Uygulamalarına Başarılı Projelerle Devam Ediyor

Yayın Tarihi : 3.10.2018

İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi'ne katılan 18 üretici sertifikalarını Selçuk Gökçealan Mahallesi'nde düzenlenen törenle aldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ilk yasal yapısı 2004 yılında çıkarılan yönetmelik ile oluşturulan İyi Tarım Uygulamalarında ilk sertifikalandırma 2007 yılında yapılmıştır.  Türkiye genelinde 2007 yılında 651 üretici 53 bin 607 da ile başlamış 2017 yılına gelindiğinde bu rakam 72 bin 236 üretici ile 6 milyon 247 bin da alana ulaşmıştır.

İyi tarım uygulamalarına 2007 yılından beri başarılı çalışmalarla devam eden İzmir'de 2017 yılında 1473 üretici ile 156 bin da alanda üretim gerçekleşmiştir. Bu üretime katkı sağlayan projelerden biri de 2015 yılında uygulanmaya başlayan İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesidir.

Proje ilk yılında Kemalpaşa ilçesinde Kiraz Yetiştiriciliğinde, 2016 yılında Menderes İlçesinde Üzüm Yetiştiriciliğinde, 2017 yılında Selçuk ilçesinde şeftali ve mandarin yetiştiriciliğinde uygulanmıştır. 2018 yılında ise Selçuk İlçesi Gökçealan Mahallesinde 18 üretici ile 596 dekar alanda Üzüm yetiştiriciliğinde gerçekleştirilmiştir. 

Proje kapsamında üreticilere iyi tarım uygulamaları ile ilgili eğitimler verilmiş, demonstrasyon çalışmaları yapılmış, görsel ve basılı yayınlar dağıtılmış ve denetimler gerçekleştirilmektedir.

Selçuk İlçesi Gökçealan Mahallesi'nde başarı ile uygulanan Üzümde İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi'ne katılan 18 üreticiye sertifikaları düzenlenen bir törenle verildi.

Törene İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Musa Bakan, Selçuk Kaymakamı Ekrem İnci, Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, Selçuk İlçe Milli Eğitim Müdürü Cezayir Bilekli, Selçuk İlçe Müdürü Mustafa Acarğil, Şube Müdürleri, muhtarlar ve üreticiler katıldı.

"İyi Tarımla Üretimin Geliştirilmesi Hedeflenmiştir"

Törende konuşan İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Musa Bakan, "Bakanlığımız üretim desteklemeleri kapsamında, İzmir'de iyi tarım uygulamaları yapan 1159 üreticiye 4 milyon 727 bin 254 TL destekleme ödemesi yapıldı. Bakanlık olarak iyi tarım uygulamalarını önemsiyoruz. Selçuk'ta 2017 yılında şeftali ve mandalina yetiştiriciliğiyle başladığımız bu proje, 2018 yılında Gökçealan'da 18 üretici ile 596 dekar alanda üzüm yetiştiriciliğiyle gerçekleşmiştir. Bu proje ile sadece iyi tarım uygulamaları değil aynı zamanda bölge bağcılığının tanıtılması ve üretimin geliştirilmesi hedeflenmiştir" dedi.

Törende konuşan Selçuk Kaymakamı Ekrem İnci, Selçuk'un verimli topraklara sahip bir kent olduğunu belirterek; "İyi tarım uygulamalarının müthiş bir üretimin olduğu tarım alanlarında uygulanması çok önemlidir. Narın, şeftalinin, üzümün, zeytinin, incirin en iyisi bu topraklarda yetişmektedir. Üretim insanlığa karşı yapılan kutsal bir vazifedir. Bu yolla hem ilçemize, hem de ülkemize katkı sağlamak istiyoruz. Selçuk turizm yanında tarım ile ilgili de projelerle kalkınmayı sonuna kadar hak eden bir ilçedir" dedi.

"İyi Tarım İnsan Odaklıdır"

Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı ise; İyi tarım uygulamalarının çevre dostu, ekolojik yapıya dost olan bir çalışma olduğunu söyleyerek; "İyi tarımın odak noktasında insan vardır. Biz ürünlerimizi çok iyi bir şekilde üreteceğiz ki; tüketirken de gönül rahatlığı içerisinde olacağız. Bizim çiftçimizin düşüncesi budur ve örnek alınacak bir düşüncedir" dedi.

"Dünyanın Dört Bir Yanına İlçemizde Ürettiğimiz Ürünleri İhraç Ediyoruz"

Selçuk Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mustafa Acarğil iyi tarım uygulamaları kapsamında Gökçealan'da18 üreticinin 597 dekar arazide 1133 ton iyi tarım sertifikalı ürün yetiştirdiği bilgisini vererek; "Biz Selçuk'ta meyve yetiştiriyoruz ama iyi meyve yetiştiriyoruz. İyi ihracat rakamlarımız var. Bu rakamların arasında üzüm yok. Hedefimiz üzümü de ihracat rakamları arasına sokmaktır. Gökçealan Mahallemiz'de 4000 dekara yakın üzüm bağı var. Bu yetiştirilen üzüm türleri içerisinde Osmanca denilen yerel üzüm çeşidimiz var. Bir ürünü yetiştirmek kadar insan sağlığına, çevreye, yeraltı sularına, doğaya zarar vermeden yetiştirmek de önemli. Biz bunu başardık ki; dünyanın dört bir yanına ilçemizde ürettiğimiz ürünleri ihraç ediyoruz" dedi. Konuşmasında iyi tarım kavramı hakkında da bilgi veren Mustafa Acargil; "İyi tarım çevreye, doğaya, yer altı sularına, insan sağlığına zarar vermeden ürün yetiştirmek demektir. Bunu yaptığınız zaman iyi tarım uygulamalarında başarı elde ediyorsunuz ve ürünleriniz sertifikalandırılıyor. Bu projenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere ve üreticilerimize çok teşekkür ediyorum" dedi.

Konuşmaların ardından projeye katılan 18 üreticiye İyi Tarım Sertifikaları verildi.