T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İzmir'de Akdeniz Meyve Sineği İle Biyoteknik Mücadele Yaygınlaşıyor

Yayın Tarihi : 21.09.2018

Dünyada 350'den fazla üründe zarara neden olan Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele edilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı'nın koordinasyon ve desteği ile İzmir'de biyoteknik mücadele ile ilgili önemli bir proje başlatıldı.

Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Yayım Projeleri Kapsamında başlatılan proje ile İzmir'de mandarin, şeftali, ayva, nar, armut, Trabzon hurması gibi pek çok üründe görülen Akdeniz Meyve sineği zararının biyoteknik yöntemlerle önüne geçilmesi hedeflenmektedir.

Meyve üretiminde önemli bir paya sahip olan İzmir'de 46.576 da alanda şeftali ve nektarin ağacı bulunmaktadır. Özellikle bu ürünlerde ciddi zarara neden olan Akdeniz meyve sineğinin son yıllarda popülasyonunun arttığı ve şeftali ve mandarinde önemli ölçüde zarara neden olduğu tespit edilmiştir.

Bu zararın önüne geçmek için uygulanan proje kapsamında Kemalpaşa İlçesi Yiğitler Mahallesi ile Selçuk İlçesi Belevi ve Şirince Mahallelerinde bulunan şeftali bahçelerine, ruhsatlı Akdeniz meyve sineği tuzakları haziran ayının sonunda asılmıştır. Daha sonra ürün hasat edilinceye kadar tuzaklar kontrol edilmiş, aynı zamanda meyvelerde zararın olup olmadığı da saptanmıştır. Her iki ilçede de üretici eğitimleri yapılmış şeftali üreticilerine zararlı ve biyoteknik mücadele detaylarıyla anlatılmıştır.

Projenin bu sene gerçekleştirilen faaliyetlerini değerlendirmek için Kemalpaşa ve Selçuk İlçelerinde üreticilere yönelik 2 tarla günü düzenlendi. Tarla gününe Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Tevfik Turanlı, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Karsavuran, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mustafa Gücük, ilçe müdürleri, teknik personel ve üreticiler katıldı.

Biyoteknik uygulamalar yapılırken dikkat edilmesi gereken konuların altını çizen teknik personel, mücadele dönemini değerlendirerek bir sonraki seneye daha geniş alanlarda uygulama yapılmasının mücadelenin başarısını artıracağını vurguladı.

Akdeniz meyve sineğine karşı biyoteknik mücadele çalışmalarına 2019 yılında kapsamı daha da genişletilerek Kemalpaşa ve Selçuk İlçelerinde devam edilmesi planlanmaktadır.