T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Akdeniz Meyve Sineği ile Biyoteknik Mücadelede İlk Adım Atıldı

Yayın Tarihi : 9.08.2018

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi" kapsamında, kırsal kesimde yaşayan kadın çiftçilere daha verimli bir tarım için; bilgi, yöntem sağlamak, kaynakları daha etkin yönetebilmek, kullanabilmek, yeni teknolojileri öğretmek ve uygulamak amacıyla "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor"  çalışması başlatılmıştır.

Bu çerçevede İzmir'de 2016 yılında "Şifalı Bitkilerin Yeni Üreticileri Kadın Çiftçiler" projesi, 2017 yılında "Kadın Çiftçiler Organik Kompost Üretimine El Atıyor" projesi uygulanmıştır. 2018 yılı için ise İzmir İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü ile Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü işbirliği ile Selçuk ve Menderes ilçelerinde uygulanacak "Kadın Çiftçiler Elele Turunçgillerde Biyoteknik Mücadele" projesi hazırlanmıştır.

Dünyada hızla artan nüfusa bağlı olarak tarımsal sistemlerin sürdürülebilirliği, ürün kalitesi, istihdam sorunları ve doğanın kendi iç dinamikleri yani çevre ve doğal kaynakların karşılaşabileceği zararlar gibi kavramlar göz önüne alınmaksızın hızlı bir üretim sürecine girilmiştir. Buna bağlı olarak da yoğun olarak yapılan kimyasal mücadeleler sonucu kullanılan pestisitler; canlılar arasında var olan doğal dengeyi bozmakta, zehirlenmelere neden olmakta, ürünlerde kalıntı bırakarak dış satımlarda sorunlara yol açmaktadır. Bu sorunlar turunçgillerde de oldukça fazla yaşanmaktadır.  

Tüm bu sorunların önüne geçmek için İzmir İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan  "Kadın Çiftçiler Elele Turunçgillerde Biyoteknik Mücadele" projesi kapsamında, 24 kadın çiftçi ile Selçuk ve Menderes ilçelerinde 163 'er dekar olmak üzere toplam 326 dekar alanda, 1630 adet tuzak dağıtıldı.

Projenin İlk Eğitim Toplantıları Menderes ve Selçuk İlçelerinde Gerçekleşti

Projeye katılan 24 kadın üretici Bornova Zirai Araştırma Enstitüsü'nden Uzman M. Fatih Tolga tarafından tuzakların faydaları, asılması, biyoteknik mücadelenin önemi ve yapılması gerekenler hakkında uygulamalı bir eğitim aldılar. Eğitim toplantısına TAGEM Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Suat Kaymak, Bornova Zirai Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Tevfik Turanlı, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Ali Ateş ve Menderes İlçe Müdürü Engin Altunoğlu da katıldı.  Eğitim sonrası kadın üreticiler uzmanlarla birlikte tuzakları bahçelere asarak Akdeniz meyve sineği ile mücadelede ilk adımı attılar.

Bu projeyle kadın çiftçilerin biyoteknik mücadele konusunda uzmanlardan eğitim almaları,  avantajlarıyla tanışmaları, görerek öğrenmeleri ve bilinçlenmeleri hedeflenmektedir.