Ülkemiz için önemli bir ihracat ürünü olan mandarinin İzmir'de 47 bin da alanda üretimi gerçekleştiriliyor. 2022 yılı üretim sezonunda 163 bin ton satsuma mandarini üretimi ile Ülke üretiminin %19'unun gerçekleştiği İzmir'de ürünün en önemli zararlılarından Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele noktasında da önemli çalışmalar gerçekleştiriliyor.
İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Ege İhracatçı Birlikleri ortaklığıyla gerçekleştirilen Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Biyoteknik Mücadele ve Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları Projeleri kapsamında 5 bin Akdeniz Meyve Sineği mücadele tuzağı, Menderes Gümüldür'de gerçekleştirilen tören ile üreticilere dağıtıldı.
Törene AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Menderes Kaymakamı Cevat Çelik, Menderes Belediye Başkan Vekili Erkan Özkan ve üreticiler katılım sağladı.
Projenin tanıtım etkinliğinde konuşan İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen İzmir'in tarımsal üretim anlamında Türkiye tarımına 19.6 milyarlık gayri safi milli hasıla ile ciddi bir katkı sağladığını ve tarımsal üretimde öncü şehirlerden olduğunu belirtti. İzmir'in 6.1 milyon ton tarla bitkileri, 1.7 milyon ton sebze, 1 milyon tona yakın meyve üretimi olduğunu söyleyen Özen “12 bin kilometre yüz ölçümü içerisinde 3.5 milyon dönüm tarım arazisi üzerinde üretim yapıyoruz. Türkiye'nin hiçbir yerinde olmayan 12 ayda 3 ürünün yetiştirilebildiği çok bereketli topraklara sahibiz. Bütün bunların ötesinde bugün de görmüş olduğunuz gibi bu sıcak havaya rağmen 12 ay boyunca bütün sosyal hayatından fedakarlık yaparak üretim yapan 150 bin kıymetli Çiftçi ailesine sahip İzmir. Bizimde bu fedakar üreticilerimizle birlikte olmak omuz omuza yürümek gibi bir amacımız var. İzmir'in 1.297 Mahallesi'nde tarım teşkilatı olarak ayak izlerimiz var. Gece demiyoruz, gündüz demiyoruz, hafta sonu demiyoruz, çalışıyoruz. Çünkü bizim mottomuz “Tarımın Mesaisi Olmaz." Tarım çiftçinin nazarında sabah 5'te başlar akşam gün batana kadar devam eder. O zaman bizde eğer bu 150 bin üreticinin Müdürlüğü isek onlarla birlikte sahada olmalıyız. Ben bu noktadan 1.756 personelimize özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum" dedi.
"%80'i ihracata giden bir üründe hiçbir sorun yaşamamalıyız"
Hayata geçirilen 2 proje hakkında bilgi veren Özen “İzmir'in tamamında 160 bin tona yakın Mandarin üretimimiz mevcut. Türkiye'nin diğer bölgelerindeki mandarinden farklı olarak dünyanın birçok ülkesinde ismi duyulmuş, tadı ve aroması bilinen bir üründen bahsediyoruz. Bu bölgede yetişen mandarinin %80'i ihracata gidiyor. %80'i ihracata giden bir üründe hiçbir sorun yaşamamalıyız. Havaların ısınması ile ciddi anlamda bir popülasyon artışı da yaşanan Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele etme yöntemimiz kimyasal olamaz. Eğer kimyasal yöntemlerle mücadele edersek %80'ini ihracat yaptığımız ürün kalıntıdan dolayı geri döner. Hem ürünümüzü satamayız, hem de ülke ihracatında olumsuz bir durum yaşanır. O zaman biz biyolojik, biyoteknik dediğimiz yöntemlerle bu zararlılarla mücadele etmek zorundayız. Akdeniz meyve sineğine ihracatta sıfır tolerans söz konusu. Dolayısıyla buradaki üreticilerimizin emeğinin zayi olmaması noktasında. bu ürünlerin kıymetinde ve değerinde gitmesi noktasında dağıtımını yapacağımız bu tuzaklar çok çok önemlidir. Akdeniz meyve sineği zararlısıyla tam anlamıyla mücadele etmek adına bazı bölgelerde tamamen bu tuzaklarla mücadele edilmesi gerekiyor. Yani bir parselde kimyasal mücadele, bir parselde biyoteknik mücadele gibi bir durumun yaşanmaması gerekiyor. Böyle bir durumda başarısız olunuyor. Bu anlamda da önemli bir çalışmamızı yakında başlatıyoruz. Seferihisar'ın 2 Mahallesi'nde bütün üreticilere, bütün ürünlere karşı Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü desteğiyle tamamı ücretsiz bu tuzaklardan dağıtacağız" dedi.
"Sağlıklı, güvenilir üretim yapıyoruz"
Ege İhracatçı Birlikleri ile gerçekleştirilen bir diğer proje Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları hakkında da bilgiler vererek iyi tarımın önemini vurgulayan Özen şunları söyledi. “Bakanlığımız biyolojik mücadele, biyoteknik mücadele, iyi tarım uygulamaları ve organik tarım üretim modellerine ciddi desteklemeler vermektedir. Geçen sene İzmir'de iyi tarımla üretim yapan üreticilerimize 600 milyon liraya yakın bir destekleme ödemesi gerçekleştirdik. Şu anda iyi tarım uygulanan alan noktasında İzmir Ege Bölgesinde birinci sırada. 150 bin çiftçi ailemizin ne kadar bilinçli olduğu, ne kadar özverili üretim yaptığını da bu sıralama ortaya koyuyor. Şunu içimiz çok rahat olarak söyleyebiliriz ki biz İzmir'de üreticilerimizle sağlıklı, güvenilir üretim yapıyoruz" dedi.
Proje tanıtım programına kayılan ve üreticilerle bir araya gelen AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ise “İzmir tarımın turizmin kalbi. Bütün üreticilerimiz akıllı tarımla üretim yapıyor. Üreticilerle firmaların bir araya gelmesi gündemimizde. Desteklerle üreticiyi garantili ürünlerle buluşturduk. Küresel ısınmayla mücadele ediyoruz özellikle Menderes havzasını iyi korumalıyız. ÇKS kayıtları sıkıntılarını Bakanlığımıza götürdük yakın zamanda çözeceğiz artık üretici bazlı olarak ÇKS kayıtları yer alacak. Zararlılarla mücadelede akıllı tarım önemli. Bu yüzden bugünkü etkinlikte üreticilerimize 5 bin tuzak dağıtıldı" dedi.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Öncelikle geçtiğimiz bir yıl boyunca biyoteknik mücadele konusunda gösterdikleri hassasiyet ve yoğun emekleri için başta Tarım ve Orman İl Müdürümüz Mustafa Özen'e, değerli ilçe müdürlerimize, kaymakamlarımıza, bölge vekillerimize, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki teknik personele ve üreticilerimize teşekkür ediyorum. Bizim üretim ve ihracatta başarı için iki temel şartımız var. Kalıntısız üretim ve kaliteli üretim. Dünya narenciye üretiminde 8.sırada, ihracatında ise 4.sırada yer alıyoruz. 2022 yılında Türkiye'nin narenciye ihracatı 904 milyon dolar olurken, mandalina 463 milyon dolarla ihracat lideri oldu. Limon ihracatımız 273 milyon dolar olurken, Portakal ihracatımız 98 milyon dolar ve greyfurttan da 69 milyon dolar döviz elde ettik. 2023 yılında narenciye ihracatında 1 milyar doları aşmayı hedefliyoruz." dedi.